КАЛКУЛАТОР

сравнителен разход на гориво

(среднa ценa от: 2015-02-14)

Цена бензин [лв.]:

Цена пропан бутан [лв.]:

Цена метан [лв.]:

Разход бензин [л/100 км.]:

Среден годишен пробег [км.]:

 

 

Газови инжекциони и уредби. Метанови уредби.

Обикновени АГУ и газови инжекциони

Обикновени Автомобилни газови уредби

Обикновена газова уредба е уредба от най-старо поколение. Характерното за нея е, че подаването на горивото (пропан-бутан или метан) става посредством газов смесител или "плочка" монтирана на засмукващата магистрала на автомобила. Те са предпочитани главно поради по-ниската си цена спрямо инжекционните.

Обикновените газови уредби се прилагат основно в автомобили с карбуратор, моноинжекциони или при по-стари модели инжекциони. В автомобилите с многоточкови инжекциони също е възможно да бъде монрирана обикновена газова уредба при увеличен риск от детонация в изпускателната система, смукателния колектор или въздушниат филтър. Детонациите могат да повредят M.A.P. сензора, дебитомера и руги системи.

За да се минимализира ръскът от повреди настройката на системата трябва да бъде много прецизна и да се извърши от специалист. Препоръчва се след монтажа да се направи диагностика на системата с компютърен газоанализатор със специализиран софтуер. Диагностиката се състои в измерване на количеството изгорели газове на автомобила и се проверява съотношението въздух/гориво на горивната смес. Това позволява прецизна настройка на горивната смес за оптимален разход на гориво и подобрена динамика и мощност на автомобила. Така се постига максимална мощност и икономичност и се повишавава рентабилността на автомобилната газова система.

Настройването на системата позволява да се намали значително разхода на газ, за сметка на забележим спад в динамиката на автомобила. За по-ефикасна работа на уредбата е важно, впръскването на газта (чрез т. нар. "плочка") да се извършва максимално близо до всмукателните колектори.

Газови инжекциони

При газовият инжекцион горивото се подава чрез дюзи пред всмукателните клапани и количеството му постоянно се оптимизира от компютър.Автомобилът запалва на бензин и след достигане на оптималните параметри автоматично превключва на газ. По този начин се запазват динамичните характеристики на автомобила и се оптимизира до максимум разходът на гориво. Последното поколение газови инжекционни системи, в сравнение с бензина, показват от 2% до 5% намаляване на мощността на автомобила.

Газовата инжекционна система е значително по-прецизирана от обикновената газова уредба. При нея рискът от повреда в двигателя е сминимален, като в същото време автомобилът запазва почти изцяло своите динамични характеристики. Разходът на гориво, в литри, е 10-15% по-висок в сравнения с бензиновия, което при голямата разлина в цените на роривата прави газовата система много по-рентабилна.

Газовият инжекцион е подходящ за автомобили с мощност над 300 кс.

Каквато и LPG система да изберете, добрата поддръжка на колата при работа на бензин е задължителна за да работи безпроблемно и на газ. Цялостното състояние на автомобила трябва да е добро, като особено важни са системата за подаване на бензин и поддръжката на системата за запалване - бобини, свещи и кабели за свещи. Най подходящи за автомобили на газ са свещите с един полюс.

Когато избирате газовата бутилка, вземете предвид километрите, които изминавате и пространството в багажника, с което искате да разполагате. Газовата бутилка ще заеме част от него.

Рентабилността на газовата система е в пряка зависимост от средния годишен пробег на автомобила. Колкото повече километри изминавате, толкова, по-голяма ще бъде икономията от разликата в цената на горивата.


Системи и продукти, с които работим

Газовите и метанови уредби и инжекциони които Ви предлагаме са оборудвани със съвременната електроника, позволяваща точни настройки и прецизно дозиране на горивната смес посредством газовата рейка. Това Ви дава редица предимства:

  • нисък разход на гориво,
  • незначителна загуба на мощност (до 2-5%),
  • ниска цена на обслужване,
  • съвместимост с почти всички двигатели.

Продуктите и системите, с които работим са подходящи за двигатели с 4 до 8 цилиндъра, с или без принудително пълнене.

Покриват всички европейски изисквания за вредни емисии Euro 1-4.

Монтираните в бутилката съвременни "евро" сонди, гарантират Вашата безопасност.